Co gdzie zjeść

Dolina Rzeki Duoro – Portugalia inna niż myślisz!
1 tydzień temu

Dolina Rzeki Duoro – Portugalia inna niż myślisz!

Pewnie nie musimy nikogo z Was uświadamiać, że Portugalia to nie tylko Porto, Lizbona czy Azory. Chcemy Was zabrać...
380
0
Injera – placek do zadań specjalnych
4 miesiące temu

Injera – placek do zadań specjalnych

Dawno nie publikowaliśmy nic w tym dziale. Szukaliśmy prawdziwej bomby, która zachwyci was od pierwszego spojrzenia,...
498
0
Kuchnia Filipin – owoce morza (i nie tylko)
8 miesięcy temu

Kuchnia Filipin – owoce morza (i nie tylko)

Geografia ma zdecydowany wpływ na potrawy, jakie się jada w danym kraju. Kuchnia Filipin, z racji swego wyspiarskiego...
564
2
Prosto i pożywnie, czyli kuchnia Norwegii w pigułce
9 miesięcy temu

Prosto i pożywnie, czyli kuchnia Norwegii w pigułce

Może nie jest znana, podziwiana i popularna. Może nie pisze się o niej opasłych tomów książek kucharskich. Może...
694
6
Kuchnia Australii: co jedzą Aborygeni?
9 miesięcy temu

Kuchnia Australii: co jedzą Aborygeni?

Kuchnia, lokalne specjały to jeden z wyznaczników kultury danego narodu. A co jeśli obywatele danego kraju to...
990
0
Kuchnia mołdawska, czyli odważne łączenie smaków
9 miesięcy temu

Kuchnia mołdawska, czyli odważne łączenie smaków

Nie oszukujmy się. Kraj, do którego Was zabieramy to wcale nie jest kraina mlekiem i miodem płynąca. Bieda czasem...
842
0
Tokaj – spotkanie z legendą
10 miesięcy temu

Tokaj – spotkanie z legendą

Każdy z europejskich regionów winiarskich ma swoją specyfikę, swój ulubiony szczep, swój smak, bukiet. My chcemy...
739
0
Smaki Gruzji to nie tylko chaczapuri!
10 miesięcy temu

Smaki Gruzji to nie tylko chaczapuri!

Piątkowe popołudnie to doskonały czas, by pomyśleć o szalonej podróży, prawda? Co powiecie tym razem na wyprawę...
717
0
Kuchnia angielska to tylko fish&chips?
10 miesięcy temu

Kuchnia angielska to tylko fish&chips?

Anglicy mogą być z całą pewnością dumni z piwa, języka, klimatycznych pubów, zabytków, multikulturowości...
447
0
Gdzie poznać prawdziwe smaki Berlina?
10 miesięcy temu

Gdzie poznać prawdziwe smaki Berlina?

W Berlinie spędziliśmy już chwilę, weekend – pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Zwiedziliśmy już...
446
1
Kuchnia grecka: 5 potraw, które odmienią Wasze życie
10 miesięcy temu

Kuchnia grecka: 5 potraw, które odmienią Wasze życie

O Grecji rozpisywaliśmy się już całkiem sporo. Było Korfu, było Santorini, było Rodos… Bóg na Niebie...
489
0
Karaibskie smaki, czyli co i gdzie zjemy?
11 miesięcy temu

Karaibskie smaki, czyli co i gdzie zjemy?

Jak już poprzednio zdążyliście się dowiedzieć, kuchnia Karaibów to słynie z różnorodności i...
286
0
Kuchnia Karaibów: z nią nie da się nudzić!
11 miesięcy temu

Kuchnia Karaibów: z nią nie da się nudzić!

Karaiby i mieszanka totalna. Odnaleźć tam możemy wpływy afrykańskie, europejskie, amerykańskie, pacyficzne....
227
1
Raindrop Cake, czyli kropla deszczu na talerzu
11 miesięcy temu

Raindrop Cake, czyli kropla deszczu na talerzu

Japonia znana jest z ekwilibrystycznych cudeniek nie tylko w dziedzinie architektury czy elektroniki. Jakiś czas temu...
746
0
Rum, czyli co każdy geek wiedzieć powienien
11 miesięcy temu

Rum, czyli co każdy geek wiedzieć powienien

Pan na zdjęciu to wiadomy bohater, wiadomego filmu i trzyma butelkę po wiadomym trunku. Też miałbym taką minę,...
338
2
Rum: ambrozja tylko dla piratów?
11 miesięcy temu

Rum: ambrozja tylko dla piratów?

Dzisiejszym bohaterem naszych kulinarnych wojaży jest napój piratów i szmuglerów, który zachwalał już Lord Byron...
773
1
Durian, czyli śmierdzący król owoców
11 miesięcy temu

Durian, czyli śmierdzący król owoców

W Azji uznawany za jeden z największych przysmaków, choć nie wejdziesz z nim do autobusu czy pokoju hotelowego....
653
0
Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz
11 miesięcy temu

Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz

W Prowansji panuje typowy klimat śródziemnomorski z gorącymi, suchymi latami i ciepłymi, wilgotnymi zimami....
167
0
Kuchnia Prowansji: zdrowie zamknięte w słońcu
11 miesięcy temu

Kuchnia Prowansji: zdrowie zamknięte w słońcu

O Prowansji już co nieco czytaliście u nas i przyszedł czas, żeby zgłębić esencję tego cudownego regionu...
212
0
Hongkong, czyli kiedy jedzenie staje się atrakcją
11 miesięcy temu

Hongkong, czyli kiedy jedzenie staje się atrakcją

Są takie miejsca, gdzie na talerzu można znaleźć cały świat. Są takie miejsca, gdzie jedzenie jest tak...
306
0