Co gdzie zjeść

Injera – placek do zadań specjalnych
1 miesiąc temu

Injera – placek do zadań specjalnych

Dawno nie publikowaliśmy nic w tym dziale. Szukaliśmy prawdziwej bomby, która zachwyci was od pierwszego spojrzenia,...
394
0
Kuchnia Filipin – owoce morza (i nie tylko)
5 miesięcy temu

Kuchnia Filipin – owoce morza (i nie tylko)

Geografia ma zdecydowany wpływ na potrawy, jakie się jada w danym kraju. Kuchnia Filipin, z racji swego wyspiarskiego...
473
2
Prosto i pożywnie, czyli kuchnia Norwegii w pigułce
6 miesięcy temu

Prosto i pożywnie, czyli kuchnia Norwegii w pigułce

Może nie jest znana, podziwiana i popularna. Może nie pisze się o niej opasłych tomów książek kucharskich. Może...
603
6
Kuchnia Australii: co jedzą Aborygeni?
6 miesięcy temu

Kuchnia Australii: co jedzą Aborygeni?

Kuchnia, lokalne specjały to jeden z wyznaczników kultury danego narodu. A co jeśli obywatele danego kraju to...
835
0
Kuchnia mołdawska, czyli odważne łączenie smaków
7 miesięcy temu

Kuchnia mołdawska, czyli odważne łączenie smaków

Nie oszukujmy się. Kraj, do którego Was zabieramy to wcale nie jest kraina mlekiem i miodem płynąca. Bieda czasem...
653
0
Tokaj – spotkanie z legendą
7 miesięcy temu

Tokaj – spotkanie z legendą

Każdy z europejskich regionów winiarskich ma swoją specyfikę, swój ulubiony szczep, swój smak, bukiet. My chcemy...
671
0
Smaki Gruzji to nie tylko chaczapuri!
7 miesięcy temu

Smaki Gruzji to nie tylko chaczapuri!

Piątkowe popołudnie to doskonały czas, by pomyśleć o szalonej podróży, prawda? Co powiecie tym razem na wyprawę...
648
0
Kuchnia angielska to tylko fish&chips?
7 miesięcy temu

Kuchnia angielska to tylko fish&chips?

Anglicy mogą być z całą pewnością dumni z piwa, języka, klimatycznych pubów, zabytków, multikulturowości...
366
0
Gdzie poznać prawdziwe smaki Berlina?
8 miesięcy temu

Gdzie poznać prawdziwe smaki Berlina?

W Berlinie spędziliśmy już chwilę, weekend – pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Zwiedziliśmy już...
343
1
Kuchnia grecka: 5 potraw, które odmienią Wasze życie
8 miesięcy temu

Kuchnia grecka: 5 potraw, które odmienią Wasze życie

O Grecji rozpisywaliśmy się już całkiem sporo. Było Korfu, było Santorini, było Rodos… Bóg na Niebie...
407
0
Karaibskie smaki, czyli co i gdzie zjemy?
8 miesięcy temu

Karaibskie smaki, czyli co i gdzie zjemy?

Jak już poprzednio zdążyliście się dowiedzieć, kuchnia Karaibów to słynie z różnorodności i...
224
0
Kuchnia Karaibów: z nią nie da się nudzić!
8 miesięcy temu

Kuchnia Karaibów: z nią nie da się nudzić!

Karaiby i mieszanka totalna. Odnaleźć tam możemy wpływy afrykańskie, europejskie, amerykańskie, pacyficzne....
170
1
Raindrop Cake, czyli kropla deszczu na talerzu
8 miesięcy temu

Raindrop Cake, czyli kropla deszczu na talerzu

Japonia znana jest z ekwilibrystycznych cudeniek nie tylko w dziedzinie architektury czy elektroniki. Jakiś czas temu...
597
0
Rum, czyli co każdy geek wiedzieć powienien
8 miesięcy temu

Rum, czyli co każdy geek wiedzieć powienien

Pan na zdjęciu to wiadomy bohater, wiadomego filmu i trzyma butelkę po wiadomym trunku. Też miałbym taką minę,...
278
2
Rum: ambrozja tylko dla piratów?
8 miesięcy temu

Rum: ambrozja tylko dla piratów?

Dzisiejszym bohaterem naszych kulinarnych wojaży jest napój piratów i szmuglerów, który zachwalał już Lord Byron...
596
1
Durian, czyli śmierdzący król owoców
9 miesięcy temu

Durian, czyli śmierdzący król owoców

W Azji uznawany za jeden z największych przysmaków, choć nie wejdziesz z nim do autobusu czy pokoju hotelowego....
484
0
Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz
9 miesięcy temu

Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz

W Prowansji panuje typowy klimat śródziemnomorski z gorącymi, suchymi latami i ciepłymi, wilgotnymi zimami....
128
0
Kuchnia Prowansji: zdrowie zamknięte w słońcu
9 miesięcy temu

Kuchnia Prowansji: zdrowie zamknięte w słońcu

O Prowansji już co nieco czytaliście u nas i przyszedł czas, żeby zgłębić esencję tego cudownego regionu...
161
0
Hongkong, czyli kiedy jedzenie staje się atrakcją
9 miesięcy temu

Hongkong, czyli kiedy jedzenie staje się atrakcją

Są takie miejsca, gdzie na talerzu można znaleźć cały świat. Są takie miejsca, gdzie jedzenie jest tak...
241
0
Smaki Indonezji – mieszanina ryżu i ostrych przypraw
9 miesięcy temu

Smaki Indonezji – mieszanina ryżu i ostrych przypraw

Czy da się w kilku słowach zamknąć smaki, unoszące się aromaty, barwy i fakturę specjałów z Indonezji? Trudne...
108
1