Co gdzie zjeść

Dolina Rzeki Duoro – Portugalia inna niż myślisz!
1 miesiąc temu

Dolina Rzeki Duoro – Portugalia inna niż myślisz!

Pewnie nie musimy nikogo z Was uświadamiać, że Portugalia to nie tylko Porto, Lizbona czy Azory. Chcemy Was zabrać...
456
0
Injera – placek do zadań specjalnych
5 miesięcy temu

Injera – placek do zadań specjalnych

Dawno nie publikowaliśmy nic w tym dziale. Szukaliśmy prawdziwej bomby, która zachwyci was od pierwszego spojrzenia,...
547
0
Kuchnia Filipin – owoce morza (i nie tylko)
9 miesięcy temu

Kuchnia Filipin – owoce morza (i nie tylko)

Geografia ma zdecydowany wpływ na potrawy, jakie się jada w danym kraju. Kuchnia Filipin, z racji swego wyspiarskiego...
671
2
Prosto i pożywnie, czyli kuchnia Norwegii w pigułce
10 miesięcy temu

Prosto i pożywnie, czyli kuchnia Norwegii w pigułce

Może nie jest znana, podziwiana i popularna. Może nie pisze się o niej opasłych tomów książek kucharskich. Może...
797
6
Kuchnia Australii: co jedzą Aborygeni?
10 miesięcy temu

Kuchnia Australii: co jedzą Aborygeni?

Kuchnia, lokalne specjały to jeden z wyznaczników kultury danego narodu. A co jeśli obywatele danego kraju to...
1099
0
Kuchnia mołdawska, czyli odważne łączenie smaków
10 miesięcy temu

Kuchnia mołdawska, czyli odważne łączenie smaków

Nie oszukujmy się. Kraj, do którego Was zabieramy to wcale nie jest kraina mlekiem i miodem płynąca. Bieda czasem...
906
0
Tokaj – spotkanie z legendą
10 miesięcy temu

Tokaj – spotkanie z legendą

Każdy z europejskich regionów winiarskich ma swoją specyfikę, swój ulubiony szczep, swój smak, bukiet. My chcemy...
776
0
Smaki Gruzji to nie tylko chaczapuri!
11 miesięcy temu

Smaki Gruzji to nie tylko chaczapuri!

Piątkowe popołudnie to doskonały czas, by pomyśleć o szalonej podróży, prawda? Co powiecie tym razem na wyprawę...
766
0
Kuchnia angielska to tylko fish&chips?
11 miesięcy temu

Kuchnia angielska to tylko fish&chips?

Anglicy mogą być z całą pewnością dumni z piwa, języka, klimatycznych pubów, zabytków, multikulturowości...
509
0
Gdzie poznać prawdziwe smaki Berlina?
11 miesięcy temu

Gdzie poznać prawdziwe smaki Berlina?

W Berlinie spędziliśmy już chwilę, weekend – pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Zwiedziliśmy już...
513
1
Kuchnia grecka: 5 potraw, które odmienią Wasze życie
11 miesięcy temu

Kuchnia grecka: 5 potraw, które odmienią Wasze życie

O Grecji rozpisywaliśmy się już całkiem sporo. Było Korfu, było Santorini, było Rodos… Bóg na Niebie...
535
0
Karaibskie smaki, czyli co i gdzie zjemy?
12 miesięcy temu

Karaibskie smaki, czyli co i gdzie zjemy?

Jak już poprzednio zdążyliście się dowiedzieć, kuchnia Karaibów to słynie z różnorodności i...
329
0
Kuchnia Karaibów: z nią nie da się nudzić!
12 miesięcy temu

Kuchnia Karaibów: z nią nie da się nudzić!

Karaiby i mieszanka totalna. Odnaleźć tam możemy wpływy afrykańskie, europejskie, amerykańskie, pacyficzne....
274
1
Raindrop Cake, czyli kropla deszczu na talerzu
12 miesięcy temu

Raindrop Cake, czyli kropla deszczu na talerzu

Japonia znana jest z ekwilibrystycznych cudeniek nie tylko w dziedzinie architektury czy elektroniki. Jakiś czas temu...
819
0
Rum, czyli co każdy geek wiedzieć powienien
12 miesięcy temu

Rum, czyli co każdy geek wiedzieć powienien

Pan na zdjęciu to wiadomy bohater, wiadomego filmu i trzyma butelkę po wiadomym trunku. Też miałbym taką minę,...
371
2
Rum: ambrozja tylko dla piratów?
12 miesięcy temu

Rum: ambrozja tylko dla piratów?

Dzisiejszym bohaterem naszych kulinarnych wojaży jest napój piratów i szmuglerów, który zachwalał już Lord Byron...
845
1
Durian, czyli śmierdzący król owoców
1 rok temu

Durian, czyli śmierdzący król owoców

W Azji uznawany za jeden z największych przysmaków, choć nie wejdziesz z nim do autobusu czy pokoju hotelowego....
700
0
Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz
1 rok temu

Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz

W Prowansji panuje typowy klimat śródziemnomorski z gorącymi, suchymi latami i ciepłymi, wilgotnymi zimami....
193
0
Kuchnia Prowansji: zdrowie zamknięte w słońcu
1 rok temu

Kuchnia Prowansji: zdrowie zamknięte w słońcu

O Prowansji już co nieco czytaliście u nas i przyszedł czas, żeby zgłębić esencję tego cudownego regionu...
242
0
Hongkong, czyli kiedy jedzenie staje się atrakcją
1 rok temu

Hongkong, czyli kiedy jedzenie staje się atrakcją

Są takie miejsca, gdzie na talerzu można znaleźć cały świat. Są takie miejsca, gdzie jedzenie jest tak...
336
0