Co gdzie zjeść

Smaki Indonezji – mieszanina ryżu i ostrych przypraw
2 lata temu

Smaki Indonezji – mieszanina ryżu i ostrych przypraw

Czy da się w kilku słowach zamknąć smaki, unoszące się aromaty, barwy i fakturę specjałów z Indonezji? Trudne...
289
1
Kuchnia Malezji – efekt kulturowej mieszanki
2 lata temu

Kuchnia Malezji – efekt kulturowej mieszanki

Malezja to idealny przykład na harmonijne współżycie grup różnych rodzin kulturowych w ramach jednego...
246
0
Wina Toskanii – smaki słońca
2 lata temu

Wina Toskanii – smaki słońca

Toskania to nie tylko cudowne krajobrazy, to nie tylko historia, Florencja, architektura i malarstwo – to także...
369
0
Korsyka i jej kuchnia z pazurem
2 lata temu

Korsyka i jej kuchnia z pazurem

Korsyka jest stykiem co najmniej dwóch kultur. Największe wpływy, jakie tam znajdziemy to oczywiście Francja i...
473
0
Mezcal – nieznany przodek tequili
2 lata temu

Mezcal – nieznany przodek tequili

Większość kojarzy meksykańskie trunki tylko i wyłącznie przez pryzmat tequili, limonki i soli. Mało kto wie, że...
935
1
Katalonia bez kulinarnych tajemnic
2 lata temu

Katalonia bez kulinarnych tajemnic

Katalonia, a także jej kuchnia są idealnym połączeniem dwóch słów: Mar i Muntanya, czyli morze i góry. Idealnie...
270
1
Ostro, ale ze smakiem, czyli kuchnia Tunezji
2 lata temu

Ostro, ale ze smakiem, czyli kuchnia Tunezji

Prawdziwy miszmasz smaków – tak w telegraficznym skrócie przedstawia się kuchnia Tunezji. Dla dopełnienia obrazu...
329
0
Tequila niejedno ma imię
2 lata temu

Tequila niejedno ma imię

Najbardziej znanym trunkiem rodem z Meksyku jest oczywiście znana na całym świecie tequila. Coraz częściej także...
394
0
Churros i nie tylko, czyli słodsze oblicze Meksyku
2 lata temu

Churros i nie tylko, czyli słodsze oblicze Meksyku

Kuchnia meksykańska kojarzy się nam przede wszystkim z guacamole, wrapami, chili con carne, wołowiną, fasolą czy...
300
0
Jakie tajemnice skrywa marokańska kuchnia?
2 lata temu

Jakie tajemnice skrywa marokańska kuchnia?

Kilka tysięcy lat historii, wpływy arabskie, hiszpańskie, tureckie, francuskie, a nawet rzymskie – to wszystko...
245
0
Przez żołądek do Meksyku
2 lata temu

Przez żołądek do Meksyku

Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z pikantnością – doświadczymy jej praktycznie na każdym kroku....
291
0
Jak przywita Cię kuchnia Armenii?
2 lata temu

Jak przywita Cię kuchnia Armenii?

Zagraniczne wojaże nęcą nas nie tylko orientalnymi widokami, egzotyką, słońcem, zabytkami czy architekturą. Nie...
422
0
Zgniły rekin, czyli kuchnia Islandii w skrócie
2 lata temu

Zgniły rekin, czyli kuchnia Islandii w skrócie

Może śmieszyć Was pierwszy człon tytułu, ale prawda jest tak, że kuchnia Islandii jest bardzo wymagająca i...
406
1
Cataplana – rozsmakuj się w Portugalii
2 lata temu

Cataplana – rozsmakuj się w Portugalii

Naczynie i danie w jednym, ikona Portugalii, gwiazda śródziemnomorskiej kuchni, która lśni już od wieków, a...
325
0
Gdzie zjeść w Budapeszcie?
2 lata temu

Gdzie zjeść w Budapeszcie?

Jeśli w najbliższym czasie chcecie odwiedzić Budapeszt i spróbować tradycyjnego jedzenia Madziarów, koniecznie...
701
7
Chaczapuri, czyli wizytówka gruzińskiej kuchni
2 lata temu

Chaczapuri, czyli wizytówka gruzińskiej kuchni

Włosi mają pizzę, Czesi knedliki, Węgrzy salami i gulasz, a co jest flagowym przysmakiem Gruzinów. Cóż, trudno...
290
1