Gdzie zjeść

Katalonia bez kulinarnych tajemnic

21 lutego 2016
113 Wyświetleń
1 Komentarzy
Przeczytano 3 minuty temu
Katalonia bez kulinarnych tajemnic

Katalonia, a także jej kuchnia są idealnym połączeniem dwóch słów: Mar i Muntanya, czyli morze i góry. Idealnie uosabia w sobie wiekowe tradycje basenu Morza Śródziemnego z wpływami Pirenejów. Czego oczekiwać po tamtejszych potrawach? Dowiedzcie się już teraz…

Kuchnia katalońska to dość proste, a zarazem wyśmienite i sycące dania, czerpiące z bogactwa śródziemnomorskiego klimatu. Jej najważniejszymi składnikami są pomidory, oliwa, czosnek, świeże zioła i ryby i owoce morza, a także różne rodzaje grzybów oraz rozmaite wędliny, jak choćby fuet, botifarra czy llonganisa. Jeśli już jesteśmy przy wędlinach, to nie sposób nie wspomnieć o escudella i carn d’olla – to prawdziwa kwintesencja kuchni katalońskiej: danie składające się z kilku rodzajów mięs, warzyw, sosów i kiełbas.

Ciekawym kąskiem jest tzw. arroz negre, czyli czarny ryż, uznawany także za jedną z wariacji na temat klasycznej paelli. Jest to ryż z kałamarnicą oraz jej naturalnym atramentem, który nadaje mu ciemną barwę. Miłośnikom warzyw zapewne posmakuje escalivada – pieczona papryka i bakłażan, delikatnie skropione oliwą, jak również calcot. Są to pieczone na wolnym ogniu pory maczane w słynnym sosie romesco, na który składają się orzechy laskowe, migdały, oliwa, chleb, pomidory oraz piekieknie ostre papryczki nyora. Obojętnie nie można przejść także obok sarsuela de peix, zwanej także zarzuela de mariscos. Tę swoistą odmianę gulaszu przyrządza się z różnych gatunków ryb oraz owoców morza. Tradycyjnie wykorzystuje się świeżo złowione okazy i gotuje się je w kociołku nad ogniskiem. Dość często podawana jest z dodatkiem picady, czyli sosu na bazie czosnku, orzechów, pietruszki, chleba oraz całej gamy aromatycznych przypraw.

Poszukując katalońskich słodkości, trzeba koniecznie spróbować crema catalana, czyli kremu o budyniowej konsystencji na bazie jajek, śmietany i cukru z warstwą karmelu na górze oraz cynamonową posypką. Innym smakołykiem jest mel i mato przyrządzany z miodu i kremowego sera.

Oczywiście to tylko kilka przykładów z całej palety specjałów. Więcej z całą pewnością skosztujecie, udając się na wymarzoną podróż do Katalonii.

One Comment

  1. Pingback: Barcelona – miasto cudów i serce Katalonii - TRIPONLINE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *