Gdzie zjeść

Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz

22 marca 2016
128 Wyświetleń
0 Komentarzy
Przeczytano 6 minut temu
Wina Prowansji, czyli różowy smak wzgórz

W Prowansji panuje typowy klimat śródziemnomorski z gorącymi, suchymi latami i ciepłymi, wilgotnymi zimami. Bliskość Alp sprawia jednak, że chociaż w środku stycznia można sobie czasami pozwolić na zjedzenie lunchu na świeżym powietrzu w jednym z portów, kilkanaście kilometrów w głąb lądu znajdziemy na trawie o poranku szadź. Różnorodność klimatu pozwala także na hodowanie winorośli, z których powstają jedne z najwspanialszych trunków na świecie. Z całą powagą możemy stwierdzić, że wina Prowansji to smak słońca, to smak naturalności i tradycji małych, rodzinnych apelacji…

Wina Prowansji: idealne warunki wzrostu

Podaje się, że winorośle w okresie wegetacji potrzebują 1500 godzin słonecznych. W Prowansji jest ich, aż 3 tysiące, co przekłada się na okres ponad czterech miesięcy. Występują tam też dość silne wiatry z północy, co chroni owoce przed gniciem i pękaniem. Gleby Prowansji są bardzo zróżnicowane. Brak tutaj jednolitości i najlepiej unikać uogólnień. Są tam więc wręcz doskonałe warunki do uprawy winorośli. Można powiedzieć, że Prowansja winami różowymi stoi, choć, o dziwo, coraz więcej winnic zaczyna wytwarzać też czerwone trunki.

Najważniejsze są winogrona

W Prowansji uprawia się głównie szczepy czerwone. Przede wszystkim tradycyjne odmiany południowe: carignan, cinsault, grenache, mourvèdre i tibouren. Coraz częściej wprowadza się szlachetne szczepy syrah z doliny Rodanu i cabernet sauvignon z Bordeaux. Wśród odmian białych największą rolę odgrywają clairette, rolle i ugni blanc. W niewielkich ilościach uprawia się również sémillon, bourboulenc i sauvignon blanc.

Wina Prowansji: małe regiony i rodzinna tradycja

Powszechnie uważa się, że winne krzewy sprowadzili do Prowansji greccy koloniści, którzy około 600 r. przed Chrystusem na miejscu dzisiejszej Marsylii, założyli miasto Massalia. Część historyków przypuszcza jednak, że winorośl uprawiano tam już kilka wieków wcześniej. Tak czy inaczej, tutejsze winnice należą do najstarszych we Francji. Winnice zdominowały krajobraz Prowansji zajmując ponad 43 tysiące hektarów, co stanowi niemal połowę powierzchni ziemi uprawnej. W większości są to głównie małe apelacje, czyli regiony specjalizujące się w danej odmianie winorośli czy konkretnym gatunku wina. Chcemy Wam przedstawić kilka z nich…

Najbardziej długowieczne, czerwone wino Prowansji to Bandol. Istnieje ona już od 1941 roku. Wytwarzane z przeważającym udziałem odmiany mourvedre, uzupełnianej w różnych proporcjach przez syrah, cinsault i grenache. Dojrzewa co najmniej 18 miesięcy w dębowych beczkach. W efekcie otrzymuje się wino pełne, mocno garbnikowe, z charakterystycznym pieprzowym posmakiem. Spokojnie może dojrzewać 15 lat i dłużej, nie tracąc nic ze swojej siły i bogactwa. W Bandol wytwarza się również wina białe, nie tak jednak znane jak czerwone i na pewno nie tak szlachetne.

Położony w pobliżu Aix-en-Provence niewielki, liczący zaledwie 40 hektarów region Palette należy, wraz z Cassis, Bandol i Bellet do najstarszych appellations w Prowansji. Wytwarzane tu wina cieszą się niezwykle pozytywną opinią wśród znawców i koneserów. Czerwone trunki produkowane są także z dużym udziałem szczepu mourvedre. Są one jednak znacznie delikatniejsze, z subtelnym ziołowym bukietem, złożoną budową i doskonałym potencjałem dojrzewania. Całkiem niezłe są tamtejsze wina białe. Świeże, aromatyczne i bogate, przez wielu znawców porównywane do najlepszych win z północnej doliny Rodanu. Niestety możliwości ich zakupu są bardzo niewielkie, ponieważ cała produkcja nie przekracza 150 tysięcy butelek.

Nie powinno być natomiast kłopotów z zakupem win z apelacji Côtes de Provence. Ponad 17 tysięcy hektarów winnic dostarcza wielkie ilości świetnych win. Praktycznie 60% produkcji to słynne różowe Côtes de Provence, czyli Rosé. Kiedyś raziły one swoją przeciętnością, a nawet miernotą. Na szczęście, staraniem wielu producentów i pasjonatów winiarstwa, stają się one z roku na rok bogatsze, pełniejsze – po prostu lepsze. Do ich wytwarzania stosuje się zazwyczaj szczepy cinsault i mourvedre. Ważnymi dodatkami, które stanowią o marce, są szlachetne odmiany, syrah i cabernet sauvignon. Mourvedre, jak już powiedziliśmy, stanowi fantastyczną bazę dla tutejszych win czerwonych. Dzięki temu powstają wina mocne, garbnikowe, z niezwykle bogatym bukietem i smakiem. Dla uzyskania jeszcze wyraźniejszych walorów warto potrzymać je w swojej piwniczce przez dobrych kilka lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *